Hollow ​lányok (értékelés és nyereményjáték)

 


Ha ősszel te is előnyben részesíted a bizarr, paranormális, hátborzongató történeteket, nem vagy egyedül. A szerelem kémiája című regény szerzője, Krystal Sutherland ezúttal pontosan egy ilyen thrillert hozott nekünk. És mint az első regényét, a Hollow lányokat is a Maxim Kiadó gondozásában olvashatjuk magyarul. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!




Kiadó: Maxim Kiadó, 2023
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: House of Hollow 
Fordította: Szaszkó Gabriella
ISBN: 9789634996828


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Iris ​Hollow és két idősebb testvére kétségtelenül furák. Gyerekként eltűntek egy skót utcáról, és csak egy hónap múlva tértek vissza emlékek nélkül, és azt sem tudták, hol jártak, vagy mi is történt velük. Ami még furcsább, az a külsejük megváltozása: kék szemük fekete lett, régebben fekete hajuk tejfehérré vált. Amikor folytatni próbálják életüket, furcsa és hátborzongató történések járnak a nyomukban. Az emberek gyönyörűnek, őrjítőnek, ugyanakkor kiszámíthatatlanul veszélyesnek is látják őket.
A tizenhét éves Iris mindent megtesz azért, hogy a normális emberek közé beilleszkedjen, és elvégezze a középiskolát, ami két híres, ragyogó és világjáró idősebb testvérének, Grey-nek és Vivinek nem sikerült. De Grey hirtelen eltűnik, bizarr nyomokat hagyva maga után, így húgai a keresésére indulnak. De ezzel nincsenek egyedül. Ahogy egyre több természetfeletti dologra bukkannak, Iris hamar ráébred, hogy a múltjukról szóló történetek nem valódiak, és a hely, ahonnan látszólag sértetlenül hazatértek tíz éve, most visszahívja őket.

Véleményem:

Az idei ősz egyik leginkább várt olvasmánya volt számomra Krystal Sutherland Hollow ​lányok című regénye. A fülszöveg alapján egy sötét, rejtélyes történetre számítottam, és nagyon bíztam benne, hogy az ifjúsági címke mellett legalább annyit fog nyomni a latba a horror megjelölés. Szerencsére jók voltak a megérzéseim, mert az biztos, hogy az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb hangulatú történet volt, amit az utóbbi időkben olvastam, ráadásul remekül illeszkedett a bekuckózós, hidegebb napokhoz. 


Grey, Vivi és Iris Hollow tíz évvel ezelőtt egy szilveszter éjjel nyom nélkül eltűnt, miközben szüleikkel sétálgattak Skóciában. A rendőrség semmilyen nyomot nem talált, és a lányok eltűnése annyira hihetetlennek tűnt, hogy szinte már a szülőket kezdték vádolni azzal, hogy bántották a gyerekeiket. Egy kerek hónapnyi kálvária után egy nap a három testvér felbukkant ugyanazon a helyen, ahol eltűntek, meztelenül, csupán egy furcsa kést szorongatva a kezükben. A szülők kezdeti megkönnyebbülését hamar felváltotta az aggodalom, amikor szép lassan kiderült, hogy a lányok mennyire megváltoztak. Semmire sem emlékeztek az eltűnésük idejéről, viszont mindannyiuknak fekete lett a szeme, a hajuk kifehéredett, és a viselkedésük is furcsább lett. Ettől függetlenül az eset részleteire sosem derült fény, így a nyomozó hatóságok sem tudtak előrébb jutni a rejtély megoldásában. 

Tíz évvel később, ahol a regény cselekménye játszódik, már csak Iris lakik otthon édesanyjával. Idősebb nővére, Grey szupermodellként és divattervezőként dolgozik, Vivi pedig egy rockzenekarban gitározik. Mindketten feltűnő, extravagáns jelenségek, akik annak idején az iskolában is kitűntek társaik közül, köszönhetően szépségüknek, az eltűnésük körüli pletykáknak, és annak, hogy hatni tudtak más emberekre.  Iris azonban semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy normális élete lehessen és továbbtanulhasson. Életében viszont újra minden fenekestül felfordul, amikor a nővére, Grey eltűnik, ráadásul egy különös és rettenetesen félelmetes alak is ólálkodik körülötte. Vivivel kénytelenek összefogni, hogy Grey nyomába eredjenek, azt viszont nem tudják, hogy ez csak úgy lehetséges, ha saját múltjukba és eltűnésük valódi történetébe is alámerülnek. 

A cselekményről semmiképpen nem árulnék el többet, hiszen az egyik legfőbb erőssége a regénynek, hogy elég komoly fordulatokat tartogat. A legnagyobb pozitívum mégis a fantasztikusan erős atmoszféra, amit már az első lapokon megteremt az írónő. Az egész történetet átjárja egy fullasztó légkör, borzasztó erősek a különböző érzékletek, az ízek, illatok, hangok, és a természetfeletti sem varázslatos, csillogó jelenségként jelenik meg, hanem valami sötét, titkos dologként, amiről talán jobb nem tudni többet. A könyv első felén szinte végigrepültem, annyira beszippantott ez a jellegzetes stílus, és persze borzasztó kíváncsi voltam, mi fog kiderülni a tíz évvel ezelőtti eltűnésről. A történet fele környékén aztán számomra nem várt irányba mozdultak el az események, amiket eleinte szokatlannak éreztem, kicsit aggódtam is, hogy az addig jól felépített regény valami olyasmibe fog kifutni, ami kevésbé illik az előzményekhez, de aztán az utolsó harmadra sikerült szépítenie Krystal Sutherlandnek. A lezárást kerek egésznek éreztem, és bár nem teljesen erre számítottam, nem voltam elégedetlen. 

Ha valaki szereti a sötét tündérmeséket, vagy az olyan fajta horrort, ami nem a literszám kifolyó vérrel akar hatni ránk, hanem a lassan a bőrünk alá kúszó rettenettel és baljós titkokkal, az szerintem nem fog csalódni ebben a történetben. A szereplők közül igazán Irist tudtam csak megkedvelni, az ő karakterével több szempontból lehetett azonosulni, és drukkoltam neki amiatt, hogy bárhogy is végződjön a történet és bármi legyen az igazság, képes legyen megbirkózni vele. Ez egy különleges, sötét mese, aminek tényleg rettentő erős a hangulata, így jobb olvasmányt nehéz lenne találni a hideg őszi - lassan téli- estékre. Egy egész kis hajszál hiányzott csak ahhoz, hogy kedvenc legyen, de így is biztos, hogy fogok újra olvasni az írónőtől, ha lehetőségem lesz rá.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az erős atmoszférájú, finomabb horror elemekkel operáló, sötét ifjúsági történeteket. 

Nyereményjáték:

Játékunkban néhány okkultizmusról könyvből hoztunk idézeteket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, pontosan melyik könyvből származnak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Azt hiszem, tudtam, hogy hamarosan árva leszek, és ez a tudat fekete kutyaként követett, a bringám kereke után kapkodott, és a szobám sarkaiban kuksolt. A mágia örömet, hatalmat és kontrollt jelentett. Mennydörgést, ami elűzte az ólálkodó kutyát, még ha csak időlegesen is."


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.24. Readinspo
11.30. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések